De meeste haarkleuringen bevatten agressieve chemische stoffen zoals waterstofperoxide (hydrogen peroxide) en ammoniak waarmee het haar gestript wordt zodat het chemische kleurstoffen kan absorberen die daarna aangebracht worden. Het woordje “Natuurlijk’” op een verpakking betekend absoluut niet dat er geen chemische stoffen inzitten; sommige merken die je bij de natuurwinkel ziet staan bevatten gewoon peroxide of andere chemische ingrediënten.

Welke effecten hebben deze chemische stoffen op het haar? Ten eerste verzwakken en vernielen zij op den duur de haarschacht. Daarbij komt dat veel chemische herkeuringsproducten diverse kleurstoffen bevatten die onttrokken zijn uit aardolie (petroleum); zogenaamde “coal tar”of koolteer ingrediënten die afkomstig zijn uit afvalstoffen van de toch al milieuonvriendelijke aardolie-industrie. Van dit soort stoffen is allang bewezen dat zij het risico op diverse vormen van kanker verhogen.

Daarentegen staat henna al eeuwen bekend om haar veilige en milde eigenschappen als haarkleuringsmiddel. Henna is door de FDA (de Amerikaanse warenwet) als een van de weinige natuurlijke producten officieel goedgekeurd voor gebruik als haarverf.